Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen.

Haluamme yhdessä hakea ratkaisuja, joilla alueelle rakentuu kestävää liiketoimintaa ja menestystarinoita.

Asiakkaat ja sijoittajat odottavat yrityksiltä vastuullisuutta eri muodoissa. Viime vuosina etenkin kestävyysnäkökulmat ovat nousseet yhä tärkeämpään rooliin.

Etelä-Karjalassa on maailmanluokan osaamista kestävästä liiketoiminnasta. Lappeenrannan - Lahden teknillinen yliopisto ratkoo viheliäisiä haasteita tekniikassa, taloudessa ja yhteiskuntatieteissä strategianaan puhdas energia, vesi ja ilma sekä kestävä liiketoiminta. Ilmastoteoissa LUT-yliopisto on maailman 10 parhaan yliopiston joukossa. Osaamispohjaa alueella rakentavat myös muun muassa LAB-ammattikorkeakoulu, Saimaan ammattiopisto, Maasotakoulu ja Raja- ja merivartiokoulu.

Etelä-Karjala tunnetaan maailmanluokan prosessiteollisuudesta. Meillä on myös yhä kasvava joukko liikkeenjohdon palveluja tarjoavia yrityksiä. Energia- ja ympäristöteknologian sekä bio- ja kiertotalouden aloilla on erittäin lupaavat kasvunäkymät, joita haluamme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan panostuksilla edelleen jouduttaa. Maakuntamme on ketterä kokeiluympäristö, jossa luodaan pilotointimahdollisuuksia uudelle puhtaalle teknologialle ja kekseliäille palveluille.

Kaksi tuntia Helsinkiin

Etelä-Karjalasta on hyvät ja kehittyvät yhteydet HaminaKotka-satamaan ja pääkaupunkiseudulle, jonne junalla pääsee kahdessa tunnissa. Liikennejärjestelmän kehittämisessä pääpainopiste on vähähiilisen, kestävän liikkumisen ja logistiikan mahdollistamisessa. Karjalan rataa kunnostetaan parhaillaan, ja pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma lupaa radalle on myös jatkoinvestointeja. Saimaan sisävesiliikenteessä on myös mahdollisuuksia, vaikka Saimaan kanavan tilanne voi olla pitkälle tulevaisuuteen epävarma. Suoria yhteyksiä Eurooppaan ylläpidetään ilmateitse etenkin kansainvälisten matkailijoiden tavoittamiseksi.

Saimaan alue välkkyy yhtenä maailman upeimmista järvialueista, jonka matkailupotentiaalia ei ole vielä täysin realisoitu. Matkailuinfraa kehitetään parhaillaan vesistö-, luonto- ja liikuntamatkailun kasvun tueksi. Hiitolanjoen patojen purku, koskien ennallistaminen ja reitistöjen kehittäminen on tästä hyvä esimerkki. Luonto on läsnä kaikkialla, asuitpa kaupungissa tai maaseudulla.

Etelä-Karjalan vahva yhteisöllisyys ja talkoohenki synnyttävät aktiivista kansalaistoimintaa ja antavat virikkeitä ja elämyksiä muun muassa kulttuurin ja urheilun saralla. Hoitojonot ovat Etelä-Karjalassa maan lyhyimmät. Hyvän elämän edellytykset ovat siis kasassa - samoin edellytykset menestyvään yritystoimintaan.

NATO:n ja EU:n ulkoraja-alueena Etelä-Karjala on juuri nyt kansainvälisestikin erittäin kiinnostava alue ja uuden aikakauden alussa. Haluamme yhdessä hakea ratkaisuja, joilla yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuuden kautta alueelle rakentuu kestävää liiketoimintaa ja menestystarinoita, joissa juuri sinä voit olla voittaja.

Lupaamme, että Karjalasta kajahtaa nyt ja tulevaisuudessa.

 

Kirjoittaja Satu Sikanen
Etelä-Karjalan maakuntajohtaja