Gasgridin ja Ovakon edustajat kertomassa yleisölle vetyputkesta.
Ovakon Jarmo Johansson Gasgridin-Olli Sipila ja Kemiran-Joonas Likander seisovat kuvassa vierekkäin.

23 kilometriä pitkää vedyn siirtoputkea suunnitellaan Joutsenon Kemiran tehtaalta Ovakon Imatran tehtaalle.

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Gasgrid Finlandille hankkeen suunnitteluun ja mahdolliseen rakentamiseen 9,5 miljoonaa euroa RRF-energiainvestointitukea osana EU:n NextGenerationEU -rahoitusta.

Toteutuessaan kyseessä olisi Suomen ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke

Hankkeen avulla selvitetään mahdollisuuksia luoda skaalautuva ja monistettava malli vedyn putki-infrastruktuurille.

-Vetyputki mahdollistaisi vedyn siirron ja varastoinnin Kemiralta Ovakolle vuosista 2025–2026 alkaen sekä loisi monistettavan konseptin laajemmalle vetyverkostolle. Suunnitteilla oleva putki-infrastruktuuri voisi yhdistää tulevaisuudessa laajemmin vedyn tuottajat, käyttäjät ja jatkojalostajat, Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Vetytalouden uskotaan olevan Itä-Suomelle uusi ala, joka voi työllistää tulevaisuudessa tuhansia työntekijöitä. Joutseno-Imatra vetyputki mahdollistaisi alueellisen vetyklusterin kehittymisen luoden edellytyksiä vedyn toimitukseen ja jatkojalostukseen. 

Vetyklusterin tavoitteena on vauhdittaa siirtymää vetytalouteen ja edistää yhdessä investointeja ja suotuisen toimintaympäristön kehittymistä vetytaloudelle alueellisesti. Klusterin muodostaisi joukko alueella toimivia vetytalouden kehittämisen kannalta olennaisia yrityksiä.

”Euro infraan, useita euroja tuloa alueelle"

Vetytalous tuo Sipilän mukaan Suomeen uusia investointeja, työpaikkoja, energiaitsenäisyyttä sekä huoltovarmuutta ja tukee täten koko Suomen hyvinvointia ja taloudellista kehitystä.

- Vedyn siirto ja varastointi ovat tärkeässä roolissa vetytalouden mahdollistajana, Sipilä sanoo.

- Hankkeella pyritään luomaan myös edellytyksiä paikallisille yrityksille toimia tulevan vetyverkoston ympärillä ja yhteistyössä. Toiveenamme on, että jokainen hankkeeseen investoitu euro toisi lisätuloa alueelle useita euroja paikallisten yritysten työllistämisen kautta, Sipilä jatkaa.

Toimijat vetyputken rakentamisurakalle tullaan valitsemaan julkisen hankintamenettelyn kautta.

Ovakon Imatran tehtaille johdettava vety kattaisi 60 prosenttia sen nykyisen maakaasun käytöstä

- Tavoitteenamme on hiilidioksidipäästöjen hävittäminen kokonaan tehtailtamme eli tehdä terästä ilman hiilidioksidipäästöjä, kertoo tehtaan ostopäällikkö Jarmo Johansson.

Hanke etenee maaperätutkimuksilla ja reitityksen tarkentamisella syksyllä 2023.

ELYn mukaan hankkeen ympäristövaikutusten arvioidaan olevan paikallisia ja vähäisiä, ja keskittyvän vetyputken rakentamisvaiheeseen.

Putki on suunniteltu rakennettavan mukaillen nykyistä maakaasuputken linjaa, joka menee myös Vuoksen ali Ovakon Imatran tehtaalle.

- Seuraavaksi teemme maaperätutkimuksia ja kairauksia, pohjavesi- ja talouskaivotutkimuksia ja kartoitamme vetyputken reititysvaihtoehtoja syys-lokakuussa 2023, kertoo Gasgridiltä hankkeen tekninen projektipäällikkö Lauri Valovirta.

Lue lisää hankkeesta Gasgrid Finlandin verkkosivuilta

 

Lisätietoja:

Lauri Valovirta
tekninen projektipäällikkö
Gasgrid Finland Oy
[email protected]

Jarmo Johansson
ostopäällikkö
Ovako Imatra Oy Ab
[email protected]